Hangi Peygamberlere Vahiy Gelmiştir?

Müslümanların zihin dünyalarındaki sorunlardan birisi de peygamber olmayanlara Allah (cc)’tan melekleri aracılığı ile vahyin ulaşıp ulaşmayacağıdır. Bu amaçla bizler vahyin sözlük anlamı üzerinde durduktan sonra, Kur’an’da kendilerine vahih geldiği net bir şekilde ifade edilen kişilerle, …

Müslümanların zihin dünyalarındaki sorunlardan birisi de peygamber olmayanlara Allah (cc)’tan melekleri aracılığı ile vahyin ulaşıp ulaşmayacağıdır. Bu amaçla bizler vahyin sözlük anlamı üzerinde durduktan sonra, Kur’an’da kendilerine vahih geldiği net bir şekilde ifade edilen kişilerle, Cebrail (a.s)’ın konuştuğu belirtilen kişi”ye dair ayetleri ele alacağız.

Vahiy sadece peygamberlere mi gelir?

Kur’andaki ayetlere baktığımız vakit, Cenab-ı Hakk’ın:

  1. Semaya
  2. Arza
  3. Meleklere
  4. Arıya
  5. Hz. Musa’nın annesine (Hz. Meryem’e)
  6. Havarîlere
  7. Peygamberlere

Vahiy geldiğini öğreniyoruz. Karşımıza çıkan bu tablo bizlere, Allah’ın bütün yaratıklarıyla, onların yeteneğine nazaran konuştuğunu, mesajını bildirdiğini gösterir.

Vahyin kimlere geleceğinden söz edildiğin de ilk sırada olan kişiler peygamberler olsa bile peygamber olmayan diğer kişilere de vahiy gönderildiğine dair örnekler Kur’an’da bulunmaktadır. Hz. Musa’nın annesine ve Hz. İsa’nın havarilerine açıkça vahiy geldiği Kur’an bahsedilmektedir. Hz. İsa’nın muhterem annesi Hz. Meryem’e ise, Kur’an’da direkt olmasa da vahiy meleğinin gelip, hitapta bulunduğundan söz edilmektedir.

Kur’an’a baktığımız zaman Hz. Musa’nın annesi, yavrusu olan Musa(a.s)’ı Firavun denilen zalimden koruyabilmek için onu suya bırakmıştır. O, bunu Allah’tan almış olduğu ilhamla yapmış ve Allah kendisini o şekilde temin etmiştir ki, bu yola başvurması halinde yalnızca çocuğunu kurtarmakla kalmayacak, hem de ona tekrar kavuşacak ve çocuğu gelecekte, Allah’ın peygamberi olacaktır.

Hz. İsa’nın annesi Hz Meryem’e  de vahiy meleği Cebrail’in geldiği ve onunla şu şekilde konuştuğu anlatılmaktadır.

Rabbimiz Meryem suresinde mealen şöyle buyurmaktadır:

“Sonra onlardan yana (kendini gizleyen) bir perde çekmişti. Böylece ona ruhumuz (Cibril’i) göndermiştik, ona muntazam bir beşer kılığında görünmüştü. Demişti ki: ‘Gerçekten ben, senden Allah’a sığınırım. Eğer takva sahibiysen sakın bana yaklaşma. Melek ise : Ben yalnızca Rabbinden gelen bir elçi bir meleğim sana tertemiz bir çocuk hediye etmek için buradayım.

Kur’an-ı Kerim Allahu Teala’nın Hz. İsa’nın havarilerine de vahyettiğini bizlere bildirmektedir. Maide suresinde açıkça Rabbimiz şöyle demiştir: Hani İsa’nın havarilerine bana ve elçim olan İsa’ya iman edin demiştik te onlar İman ettik ve bizler gerçekten Müslüman olduk sen şahid ol demişlerdi. Bu vahyetmenin Hz. İsa’nın diliyl yada Allah’ın onlara ilham etmesiyle olduğu anlatılmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz örneklerde görüldüğü üzere, Kur’an’da peygamber olmadıkları halde kendilerine vahyedildiği anlatılan kişiler bulunmaktadır.

Yorum yapın