Vahiy Nedir?

Allah tarafından çıkarılan buyruğun ya da düşüncenin peygambere bildirilmesi anlamına gelir. Müslümanların inanışına göre ise Allah (cc) hazretlerinin koymuş olduğu kuralların Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) vahiy yolu ile ulaştırılması. Vahiy, Arapça kökenli bir kelime olup …

Vahiy Nedir?

Allah tarafından çıkarılan buyruğun ya da düşüncenin peygambere bildirilmesi anlamına gelir.

Müslümanların inanışına göre ise Allah (cc) hazretlerinin koymuş olduğu kuralların Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) vahiy yolu ile ulaştırılması.

Vahiy, Arapça kökenli bir kelime olup dini açıdan bütün toplulukları ilgilendiren sözcükler arasında yer almaktadır. Vahiy ne demek, anlamı nelerdir merak edilmektedir.Vahiy nelerdir ve niçin gönderilmiştir soruları araştırılıyor. Dini anlamda mühim bir yere haiz olan vahiyin ne demek olduğu dilimizin döndüğünce sizlere açık bir şekilde anlatmaya gayret göstereceğiz.

VAHİY NE DEMEK?

Vahiy, İslami litaratürde buyruk veya düşüncelerin Allah (cc) tarafından peygamberlere ulaştırması yada bu bildirinin kendisine denir. İslami inanışa göre vahiy peygamberlere gelir ve yalnızca Cebrail adlı melek tarafından iner.

Vahiy ile gelen her türlü kurallar ve sözler Allah’ın sözüdür. İçinde vahiylerin toplandığı kitapların yani kutsal kitapların Allah’a ait olduklarına inanılır. Müslümanlar, Kur’an dışındaki mübarek kitapların muharref, aslının kaybolup yeniden insan eliyle yazılmış bulunduğunu iddia ederler.

VAHİY NEDİR VE NİÇİN GÖNDERİLMİŞTİR?

İslami anlayışta Allah’ın insanlara peygamberleri vasıtası ile vahiy göndermesinin bazı sebepleri bulunmakta olup bunların en önemlisi Allah’ın insanları uyarmak istemesidir. İslam dinine inanan insanlar Allah’ın, Kur’an’ı bir öğüt olarak ve anlaşılması için indirdiğine inanmaktadırlar. Kısacası vahiy, insanlığa bir olan Allah’ın gerçek inanç esasları, iyi, doğru ve güzel olanı öğretmek için gönderilmiştir.

İslam dışı kaynaklarda kutsal kitapların kaynağı “ilham” kavramıyla ifade edilir. Esin, İslami terminolojideki ilham karşılığı olarak değerlendirilebilir. “İlahî ilham” ile yazılan mübarek kitabın İslami anlayıştan farklı olarak tanrı lafları yanında askerî ve politik önderlerin söz ve emirlerinin, çobanlar, krallar, esirler ve sakiler tarafınca yazılmış olan tarih, soyağaçları, kanunlar, şiirler, ilahiler ve kehanetlerin bulunduğu, yazılanların yazıldığı döneme ait insanların seka ve kavrayışıyla alakalı özellikler taşımış olduğu vurgulanır.

İSLAM’DA VAHİY’İN ÇEŞİTLERİ

Ehl-i Sünnet’e nazaran vahyin iki çeşidi vardır:

  1. Vahy-i metlüv (tilâvet edilen/ okunan vahiy): Kur’an’ı gerçekleştiren ayetlerin hepsi. Bu vahiy, İslam’a bakılırsa Allah kelamı olup namazda okunması mümkün.
  2. Vahy-i gayri metlüv (tilâvet edilmeyen/ okunmayan vahiy): Hadislerle bugüne gelen ve lafzı Peygamber’e ilişkin olan vahiy.

Yorum yapın